3 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία – Τα μηνύματα

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (International Day of Persons with Disabilities) τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου και καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με την υιοθέτηση του Προγράμματος Δράσης για τα ΑμεΑ το Δεκέμβριο του 1992.
Η επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας συνδέεται με την υιοθέτηση από το διεθνή οργανισμό στις 3 Δεκεμβρίου 1982 του προγράμματος δράσης για τα ΑΜΕΑ, το οποίο οδήγησε στην υπογραφή της διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στις 30 Μαρτίου 2007. (Η Κύπρος την κύρωσε το 2011 και η Ελλάδα το 2012).

Η Ημέρα αυτή δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, περίπου 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από κάποιας μορφής αναπηρία, το 80% των οποίων ζει στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Πάνω από 168 χώρες έχουν πλέον υπογράψει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ), που τέθηκε σε ισχύ πριν μια δεκαετία. Μια νέα ανάλυση της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος ‘Αντζελες (UCLA) διερευνά κατά πόσο έχει εφαρμοσθεί η Σύμβαση μέσα στα δέκα χρόνια που μεσολάβησαν.

Μεταξύ άλλων ευρημάτων, αναφέρει ότι:

Μόνο μία στις τέσσερις χώρες (24%) έχουν συντάγματα που ρητά απαγορεύουν τη διάκριση κατά των ΑμεΑ ή εγγυώνται ίσα δικαιώματα γι’ αυτά τα άτομα.

Μόνο το 28% των χωρών προστατεύουν συνταγματικά το δικαίωμα στην εκπαίδευση των παιδιών με αναπηρία, με συνέπεια τα παιδιά αυτά να αντιμετωπίζουν συχνά σημαντικά εμπόδια στη μόρφωσή τους, ιδίως στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Μόνο το 12% των χωρών έχουν ειδικά σχολεία για ΑμεΑ και συχνά αυτά τα ιδρύματα περιορίζονται σε συγκεκριμένες αναπηρίες.

Μόνο το 18% των χωρών προστατεύουν συνταγματικά το δικαίωμα των ΑμεΑ στην εργασία, με συνέπεια η ανεργία να είναι αυξημένη για αυτά τα άτομα. Πάντως σταδιακά η κατάσταση εμφανίζει βελτίωση στο εργασιακό πεδίο, καθώς ενισχύεται διεθνώς η τάση να μη γίνονται διακρίσεις κατά των ΑμεΑ στους χώρους εργασίας.

Μόνο το 26% των χωρών έχουν σύνταγμα που εγγυάται ρητά το δικαίωμα των ΑμεΑ στην υγεία. Μόνο το 11% των χωρών προβλέπουν πληρωμένη άδεια για τους γονείς προκειμένου να φροντίσουν τις ανάγκες υγείας των παιδιών τους με αναπηρία.

Αποτελεί πάντως θετική εξέλιξη ότι από τα συντάγματα των χωρών που υιοθετήθηκαν μετά το 2010, πάνω από δύο στα τρία (68%) απαγορεύουν τις διακρίσεις με βάση την αναπηρία, το 58% εγγυώνται το δικαίωμα των ΑμεΑ στην εργασία και το 63% το δικαίωμα στην εκπαίδευση για τα παιδιά με αναπηρία. Αλλά, σύμφωνα με τη μελέτη, η ανθρωπότητα συνολικά απέχει ακόμη από το επιθυμητό επίπεδο, όσον αφορά την αντιμετώπιση των ΑμεΑ.

Τα μηνύματα για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης

“Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, η οποία θεσπίστηκε με απόφαση του ΟΗΕ να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου, είναι μια ευκαιρία ευαισθητοποίησης σχετικά με τα δικαιώματα και την ευημερία των ατόμων με αναπηρία.Είναι μια υπενθύμιση για το πόσο σημαντικό είναι να δημιουργήσουμε μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις, όπου κάθε άνθρωπος θα έχει την ευκαιρία να ζει με αξιοπρέπεια και ισότητα, στο πλαίσιο ενός κόσμου πιο δίκαιου και προσβάσιμου για όλους.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει με κάποια μορφή αναπηρίας, ενώ όλοι οι άνθρωποι μπορεί να βιώσουν την αναπηρία, μόνιμα ή πρόσκαιρα, στη ζωή τους.Κάθε άτομο με αναπηρία αντιμετωπίζει διαφορετικές προκλήσεις στην καθημερινότητά του, οι οποίες μπορεί να σχετίζονται με την προσβασιμότητά του σε αγαθά και υπηρεσίες, την κοινωνική του αποδοχή ή την επαγγελματική του ένταξη. Αυτές οι προκλήσεις, ωστόσο, δεν θα πρέπει να περιορίζουν τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία.

Μια υγιής κοινωνία οφείλει να συμπαρίσταται στα μέλη της που αντιμετωπίζουν κάποια αναπηρία. Χρειάζεται να αγωνίζεται για την πλήρη κοινωνική τους ενσωμάτωση και να πολεμάει την απόρριψη και την παραμέληση των ανθρώπων αυτών, καθώς η περιθωριοποίησή τους αποτελεί κοινωνική αγκύλωση που εμποδίζει την εξέλιξη και ανάπτυξη σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Χωρίς οίκτο και διακρίσεις οφείλουμε όλοι να σεβόμαστε τα προβλήματα των συνανθρώπων μας, που ζουν με κάποια αναπηρία, και να συμβάλουμε με τη στάση μας στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

Ειδικά σε ό,τι αφορά στον τομέα της εκπαίδευσης, κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικός ο ρόλος της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης, που αγκαλιάζει με ιδιαίτερη φροντίδα τα παιδιά με αναπηρία και, σε ένα πλαίσιο αποδοχής και σεβασμού, επιδιώκει τη βελτίωση των ατομικών τους ικανοτήτων και δεξιοτήτων, τη συνακόλουθη ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο και την ισόρροπη συμβίωσή τους σε αυτό.Στην καρδιά της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης βρίσκεται η πεποίθηση ότι όλοι, ανεξαρτήτως των διαφορών τους, αξίζουν να ζουν και να συμβάλουν ισότιμα στην κοινωνία.

Με στόχο την καταπολέμηση των διακρίσεων και του αποκλεισμού, καλλιεργεί την ανάπτυξη μιας δίκαιης και αλληλέγγυαςκοινωνίας, απαλλαγμένης από σύνδρομα και κατάλοιπα αναχρονιστικών αντιλήψεων, που εμποδίζουν τους συνανθρώπους μας με αναπηρίες να ξετυλίξουν τις ικανότητές τους, να κατακτήσουν την προσωπική τους ευημερία και να συμβάλουν στην ευημερία του συνόλου”.

Δημήτρης Βρύσαλης

Η 3η του Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ, πρέπει να είναι μέρα πάλης και αγώνα κι όχι μια ακόμη αφορμή για μεγάλα λόγια με δήθεν “ευαισθησία” κι “ενδιαφέρον” για τους Ανθρώπους με Αναπηρίες.

Στεκόμαστε στο πλευρό των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, που παλεύουν και διεκδικούν ζωή με αξιοπρέπεια, ζωή με δικαιώματα, ιδιαίτερα σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες της ακρίβειας ,της ενεργειακής φτώχειας,των πλειστηριασμών ,των ακατάλληλων σχολείων ,υποδομών

Ιδιαίτερα στο νομό αυτές τις μέρες αποδέχθηκαν οι διαχρονικές ευθύνες κρατικές και τοπικές (δήμου ,περιφέρειας )όσο αφορά τη σχολική στέγη των παιδιών με ειδικές ανάγκες

Είναι απαράδεκτο να μην υπάρχουν οι απαραίτητες σύγχρονες ασφαλείς υποδομές ,να εκβιάζονται οι γονείς για να αποδεχθούν την συνέχιση των επικινδύνων μπαλωμάτων ,να μην λαμβάνονται υπόψη οι επιστημονικές κατευθύνσεις που είναι προς ωφελους των παιδιών

Είναι απαράδεκτο την ώρα που δίνονται εκατομμύρια ευρώ για όπλα και φρεγάτες να θεωρείται μη επιλέξιμο κόστος η ανέγερση σύγχρονων και ασφαλών Ειδικών Σχολείων και τα παιδιά να κινδυνεύουν μέσα σε ακατάλληλα και επικίνδυνα κτίρια.

Σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες από πλευράς τεχνολογίας και επιστήμης να στηρίζονται όλα τα παιδιά με ιδιαίτερες ανάγκες και να έχουν το μέλλον που τους αξίζει.

Γι’ αυτό ακούγεται το λιγότερο αποκρουστική η δήλωση υπουργού της κυβέρνησης για τις ιδιαίτερες δεξιότητες των παιδιών με αυτισμό (ικανότητα αναγνώρισης φωτογραφιών) ώστε να αξιοποιηθούν και να εργαστούν στο μέλλον σε πολεμικές επιχειρήσεις!

Παράλληλα αυτή η πολιτική δηλαδή της αποθέωση της ατομικής ευθύνης και της κρατικής αναισθησίας, εφαρμόζεται εδώ και χρόνια διαχρονικά στα άτομα με αναπηρία, όπου η στήριξή τους σε υπηρεσίες πρόνοιας, υγείας, παιδείας, πρώιμης διάγνωσης και αποκατάστασης, φροντίδας για τα απαραίτητα τεχνικά και τεχνολογικά βοηθήματα, για μετακίνηση, για απρόσκοπτη κοινωνική ζωή, όλο και περισσότερο εξαρτάται από τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Αυτές οι κρίσιμες για τη ζωή τους γενικές και πρόσθετες ανάγκες μετατρέπονται όλο και περισσότερο σε πεδίο επιχειρηματικής δράσης και πεδίο ανέξοδης και υποκριτικής “φιλανθρωπίας”.

Γι’ αυτό και η σημερινή ημέρα πρέπει να σημάνει αφετηρία ουσιαστικής ανόδου της οργάνωσης και έντασης της πάλης, για να αποσπαστούν άμεσα λύσεις στα προβλήματα των ΑμεΑ, στην πρόληψη, στη θεραπεία, στην εκπαίδευση, στην αποκατάσταση, στο δικαίωμα στη δουλειά.

Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας

«Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία είναι μία ημέρα υπενθύμισης του καθημερινού αγώνα των Ατόμων με Αναπηρία, τα οποία δυστυχώς αντιμετωπίζουν σοβαρά εμπόδια στην καθημερινή τους ζωή. Αποτελεί μια ευκαιρία να ευαισθητοποιηθούμε περισσότερο απέναντι στους συνανθρώπους μας με ειδικές ικανότητες αλλά και να σκεφτούμε ότι όλοι μας είμαστε εν δυνάμει άτομα με αναπηρία. 

Δυστυχώς, ακόμα και σήμερα τα Άτομα με Αναπηρία βιώνουν την απόρριψη, την περιθωριοποίηση, τη στέρηση και την παραμέληση μέσα σε ένα αστικό περιβάλλον που είναι σχεδιασμένο από αρτιμελείς και τις περισσότερες φορές δεν συμπεριλαμβάνει τους ανθρώπους με κάποια αναπηρία.

Οι συμπολίτες μας με αναπηρία και στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας, χρειάζονται μεγαλύτερη στήριξη. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει βήματα προόδου και σε αυτό το τόσο ευαίσθητο θέμα, ωστόσο χρειάζονται ακόμα να γίνουν πολλά, σε μια περίοδο που συνεχίζονται οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και η τοπική κοινωνία εξακολουθεί να βιώνει τα αρνητικά αποτελέσματα, της ακρίβειας, της εγκατάλειψης της υπαίθρου και των επιπτώσεων του καταστροφικού σεισμού.

Ως Δημοτική Αρχή προωθούμε οριζόντια κανόνες  ενσωματώνουν την αντίληψη για τη στήριξη των ΑμεΑ όπως επιβάλλει το Σύνταγμα και ταυτόχρονα διεκδικούμε για όλους την απρόσκοπτη και αυτόνομη συμμετοχή τους σε όλα τα πεδία της ζωής. Εργαζόμαστε για ένα τόπο προσβάσιμο σε όλους, προωθώντας την ισοτιμία των συνανθρώπων μας με αναπηρία, σεβόμενοι τα δικαιώματα τους και διεκδικώντας ίσες ευκαιρίες και βελτίωση της ποιότητας ζωής τους». 

Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Ηρακλείου

«Τα τελευταία στοιχεία των Eurostat και ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι το 50% των οικογενειών ΑμεΑ – χρόνιων πασχόντων στην Ελλάδα και το 30% στο σύνολο των χωρών της ΕΕ ζει στο όριο της φτώχειας. Έκφραση αυτής της τραγικής πραγματικότητας στη χώρα μας είναι ότι πολύ συχνά οικογένειες που χάνουν τα σπίτια τους σε πλειστηριασμούς είναι οικογένειες με ΑμεΑ ή χρόνιο πάσχοντα».

Σήμερα 3 Δεκέμβρη θα ακουστούν πολλά ευχολόγια και η λέξη «συμπερίληψη» θα κλιθεί σε όλες τις πτώσεις και θα ακουστεί, μέσα σε μόνο μια μέρα, χιλιάδες φορές.

Όμως δυστυχώς η πραγματικότητα είναι αμείλικτη. Όση χρυσόσκονη (χορηγίες, παζάρια, ευεργέτες, δωρεές κλπ που συνοδεύονται από αστραφτερά φλας και tik-tok video) κι αν ρίξουν σήμερα κυβερνήσεις και αρχές σε όλο τον πλανήτη, καθημερινά η ζωή των ΑμΕΑ και των οικογενειών τους βυθίζεται στην αδιαφορία και την περιθωριοποίηση, με υπεύθυνες τις κυβερνήσεις.

Πρόσφατα βέβαια στη χώρα μας «νέα ήθη» καλλιεργούνται όπως η πρόταση Δένδια (Υπουργός Άμυνας) τα αυτιστικά άτομα να γίνουν «αποτελεσματικές» μηχανές πολέμου για να βρουν δουλειά… Μόλις χθες η Κεραμέως (Υπουργός Εργασίας)  ονόμασε συμπερίληψη τις 1000 θέσεις 18μηνης εργασίας για ΑμΕΑ που θα χρηματοδοτήσει κατά ένα μέρος το κράτος…

Σε συνέχεια αυτών των «νέων ηθών», και πιάνοντας γερά αυτή τη σκυτάλη, η δημοτική αρχή Δ. Ηρακλείου, με μαέστρο το δήμαρχο και πρώτα βιολιά αντιδημάρχους, δημοτικούς συμβούλους και κάποιους συνεργάτες τους, μας έδειξαν τι σημαίνει το σκληρό και άκαμπτο πρόσωπο της εξουσίας. Στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με το έτσι θέλω, αποφάσισαν την προσωρινή μετεγκατάσταση των ΕΝΕΕΓΥΛ και ΕΕΕΕΚ στο οικόπεδο του δήμου που βρίσκεται 200μ από τον αεροδιάδρομο του «Ν. Καζαντζάκης» και 300μ από τις φυλακές Αλικαρνασσού. Απόφαση συμβολική και «συμπεριληπτική»: σύγχρονος Καιάδας για τα παιδιά αυτά.

Στη χθεσινή συνεδρίαση ήταν λυπηρό να ακούει κανείς παραλογισμούς και πρακτικές που παραπέμπουν στο μεσαίωνα. Όμως οι γονείς και οι καθηγητές των παιδιών αντιστάθηκαν, ύψωσαν τη φωνή τους, έστω κι αν οι υπεύθυνοι την αγνόησαν.

Σε αυτούς τους γονείς και στα παιδιά τους, σήμερα 3η Δεκέμβρη, δίνουμε υπόσχεση ότι η Ένωση Γονέων δεν θα πάψει ποτέ να είναι στο πλευρό τους, στηρίζοντας τα αιτήματα και τις αγωνίες τους. Το ίδιο πράττουμε για κάθε άτομο με ειδικές ανάγκες, μαθητή ή γονέα, που βιώνει μια ζωή γεμάτη εμπόδια. Μαζί τους διεκδικούμε μια ζωή με αξιοπρέπεια για όλους, όπου η αναπηρία δεν θα αντιμετωπίζεται ως μίασμα ή αντίθετα ως κάτι μη υπαρκτό.

Η σημερινή μέρα ας μην είναι μια από τα ίδια…ας γίνει εφαλτήριο διεκδίκησης μιας καλύτερης ζωής με δικαιώματα και αξιοπρέπεια για τα ΑμΕΑ και τις οικογένειες τους. 

Μανώλης Συντυχάκης

«Τιμούμε μαχητικά και διεκδικητικά την Παγκόσμια Μέρα ΑμεΑ. Το ΚΚΕ είναι στο πλευρό των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, που παλεύουν και διεκδικούν ζωή με αξιοπρέπεια και με δικαιώματα.  

Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα των ΑμεΑ βρίσκει τα άτομα με αναπηρίες, τους χρόνια πάσχοντες, να μαστίζονται από την ανεργία, την ενεργειακή φτώχεια, τη μεγάλη ακρίβεια, με πετσοκομμένα δικαιώματα, με πετσοκομμένες τις συντάξεις, τα επιδόματα και χωρίς ουσιαστική πρόσβαση στις ανύπαρκτες δομές και υποδομές για την περίθαλψη, την πρόληψη και την αποκατάσταση της υγείας τους. 

Ειδικά για την Κρήτη, τα περισσότερα σχολεία ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης στεγάζονται σε χώρους, που δεν είναι κατάλληλοι, όπως το ΚΚΕ έχει αναδείξει με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις, μεταφέροντας στη Βουλή τη φωνή των γονιών, των εκπαιδευτικών και των άλλων φορέων του λαϊκού κινήματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της σχολικής στέγης είναι η απαράδεκτη κατάσταση  του σχολικού συγκροτήματος στο οποίο στεγάζονται το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο (ΕΝΕΕΓΥΛ) και το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Ηρακλείου Κρήτης, με αποκορύφωμα την κατολίσθηση που σημειώθηκε στο πρανές του σχολείου, το Σάββατο 9/11/2024.

Επιπλέον, στην Κρήτη, όπου ζουν συνολικά 1.100 άτομα με απώλεια όρασης 80% και άνω, τα τελευταία 10 χρόνια δεν υπάρχουν εκπαιδευτές κινητικότητας – προσανατολισμού και δεξιοτήτων καθημερινής διαβίωσης, ενώ σοβαρά είναι τα προβλήματα προσβασιμότητας. Την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, των αλμάτων, των κατακτήσεων της επιστήμης οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης περιθωριοποιούνται, αντί να βοηθιούνται με τις δυνατότητες που έχει η εποχή μας.

Παρόμοια είναι η κατάσταση που επικρατεί και στις υπηρεσίες αποκατάστασης για τα παιδιά και τους ενήλικες. Τα πράγματα στο θέμα αυτό είναι πέρα για πέρα εγκληματικά, αφού (εκτός από το ΚΕΦΙΑΠ Ρεθύμνου με τα προβλήματα και τις ελλείψεις που διαχρονικά αντιμετωπίζει) η δημόσια δωρεάν αποκατάσταση είναι ανύπαρκτη, και μάλιστα όταν η Κρήτη έχει θλιβερή «πρωτιά» στα τροχαία ατυχήματα,  ενώ η τοπική οικονομία αποτελείται από κλάδους με πολλά εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες. Το αποτέλεσμα  είναι ότι  ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που χρήζουν αποκατάστασης να μην κάνουν ή να την κάνουν καθυστερημένα και ελλειμματικά, με τραγικές επιπτώσεις στην ίδια τους τη ζωή. 

Το ΚΚΕ με παρεμβάσεις,  μέσα κι έξω από τη βουλή, έχει, επίσης, αναδείξει την υποστελέχωση των δομών του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κρήτης, στάθηκε απέναντι στις απολύσεις, διεκδίκησε την κάλυψη των κενών στην Ειδική Αγωγή, στην παράλληλη στήριξη και τα τμήματα ένταξης, σε σχολικούς νοσηλευτές,  τη στελέχωση των ΚΕΔΑΣΥ, τη λειτουργία  δημόσιων και δωρεάν Κέντρων Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης και τη στελέχωση του υπάρχοντος στο Ρέθυμνο, διεκδικεί σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας για όλο τον λαό, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε Νοσοκομεία και ΚΥ, κ.α.. 

Το ΚΚΕ καλεί όλα τα ΑμεΑ και τις οικογένειες τους να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση των αιτημάτων τους. Να δυναμώσουν οι αγώνες  σε συμπόρευση με το ΚΚΕ για την ανατροπή του σάπιου συστήματος που θεωρεί τις ανάγκες των Ατόμων με Αναπηρία «κόστος» και πεδίο κερδοφορίας και εκμετάλλευσης για τους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στην Υγεία και την Πρόνοια.»

Ελένη Βατσινά

Ενσυναίσθηση και σεβασμός προς τον συνάνθρωπο: Δύο “κλειδιά” που μπορούν να αποτελέσουν την αφετηρία για πραγματική ισοτιμία και πρόσβαση στα Άτομα με Αναπηρία.

Η σημερινή ημέρα αποτελεί αφορμή να αναλογιστούμε όσα βλέπουμε, ακούμε, παρακολουθούμε μπροστά μας, αλλά και αφετηρία για να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι για την αλλαγή.

Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κρήτης Γ. Πιτσούλης

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία σήμερα 3 Δεκεμβρίου και για την Περιφέρεια Κρήτης η δόμηση ενός ισχυρού μηχανισμού αντιμετώπισης, των ζητημάτων των ατόμων με αναπηρία, αποτελεί μέρος των πολιτικών συμπερίληψης. 

Το Κεντρικό Κράτος αλλά και η Αυτοδιοίκηση με την αρωγή της κοινωνίας των πολιτών, οφείλουμε να ενδυναμώνουμε συνεχώς ένα ισχυρό δίχτυ προστασίας, προάγοντας την κοινωνική ενσωμάτωση, την ισότιμη συμμετοχή και την στήριξη όλων των ατόμων με αναπηρία,  χωρίς αποκλεισμούς.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί